Articole Câini, Articole Pisici

Importanța îngrijirii dentare pentru animalele de companie

Până la vârsta de trei ani, majoritatea câinilor și pisicilor încep să dezvolte boala parodontală. Lipsa îngrijirii dentare nu numai că provoacă respirație urât mirositoare și tartru dar poate duce la o serie de alte probleme cum ar fi boli de inimă, infecții sau inflamații ale ficatului sau rinichilor, abcese ale rădăcinii dentare și alte probleme dentare.

Prevenirea este cea mai bună modalitate de a proteja albul sidefat al dinților animalului tău. Asigură-te că dinții animalului tău sunt examinați o dată pe an pentru a menține sănătatea dentară și pentru a verifica semnele timpurii ale bolii dentare. Cel mai important pas pentru a avea grijă de dentura animalului tău este periajul. În mod ideal, dinții ar trebui să fie periați zinic, totuși, periajul de trei ori pe săptămână este recomandat de medicii veterinari pentru a ajuta la prevenirea plăcii și a tartrului.

Cel mai bine pentru animalul tău este să-i verifici dinții și să-l prezinți la controale periodice de la o vârstă fragedă pentru a-l familiariza și a ușura procesul în viitor. Există și alte opțiuni pentru a-i curăța dinții dacă o periuță de dinți este prea mare sau greu de folosit. Utilizarea șervețelelor dentare sau a unei periuțe de dinți de deget, care este de obicei realizată dintr-un material moale care se potrivește pe vârful degetului. Aceasta poate fi mai ușor de utilizat sau mai ușor acceptată de animalul de companie deoarece este mai blânda și mai puțin intruziva.

Dacă dinții animalului tău au acumulat placă sau prezintă semne de probleme dentare, medicul veterinar  poate recomanda o curățare dentară. Există două variante pentru curățarea dentară, cea neanestezica și cea sub efectul anesteziei. Stomatologia neanestezică este o opțiune excelentă pentru animalele de companie care are nevoie de o curățare ușoară, dar nu permite o examinare la fel de amănunțită precum cea efectuate sub anestezie. Curățările anestezice dentare sunt necesare pentru probleme mai grave cum ar fi dinți rupti, slăbiți, abcese și pentru animalele cu probleme de comportament pentru siguranța tuturor celor implicați.

Un alt factor de luat în considerare atunci când decizi ce fel de curățare este cel mai potrivit pentru animalul tău de companie este stresul. Vizitele la veterinar sunt adesea înfricoșătoare iar sedarea va permite o curățare dentară mai puțin stresantă și poate reduce la minim durerea în timpul procedurii.

 Indiferent dacă alegi să i se efectueze o curațare neanestezică sau supusă sedării, este important să iei în considerare masa oferită ulterior chiar dacă animalul are o curățare simplă sau a trebuit să i se facă extracții, e posibil ca dinții să-i fie sensibili și să aibă dureri. Dacă este sedat, este predispus să aibă un stomac sensibil sau deranjat cu greață din cauza anesteziei. Oferă-i mâncare care va fi moale și ușor de mâncat, precum și o dietă blândă care va fi liniștitoare pentru stomac și pentru sistemul lui digestiv. Poți oferi o dietă gătită în casă folosind orez alb și somon, pui sau carne de porc slaba.

Nu este niciodată prea târziu să începi să ai grijă de dinții animalului tău. Păstrează dinții animalului tău strălucitori și arată-i animalului tău cât de iubit este, ajutându-l să se simtă mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *